«  listopad 2018  »

Dąbrówka

Dąbrówka mapa Dąbrówka

Sołtys  (058)

Dąbrówka sołectwoNieduża, spokojna leżąca na uboczu wieś rolnicza, liczy 398 mieszkańców, do wsi prowadzi droga asfaltowa. Wieś ma bardzo korzystne warunki do rozwijania przedsięwzięć o charakterze rekreacyjno-turystycznym (agroturystyka, turystyka rowerowa, konna, turystyka rehabilitacyjna, rekreacja sobotnio-niedzielna). Korzystne warunki to: tylko 12 kilometrów do Wejherowa, pole golfowe w Pętkowicach , stadnina koni,kompleks hotelowo-restauracyjno-wypoczynkowy Wsi Spokojna , pobliskie jezioro, rzeczka Goscicina, walory krajobrazowe. Obecnie jest duże zapotrzebowanie na tego rodzaju usługi zwłaszcza w soboty i niedziele, myślę, że potwierdzeniem są przeboje poprzedniego sezonu: Wieża Kaszubskie Oko w Gniewinie i Odwrócony Dom w Szymbarku. W promieniu 15 km od Wejherowa brakuje miejsc do spędzenia wolnego czasu w plenerze.