«  listopad 2018  »

Tępcz

mapa Tępcz

Sołtys  (058)

TępczCicha, spokojna, typowo rolnicza wieś położona w otulinie lasów, oddalona od tras przelotowych, liczy 301 mieszkańców. Do wsi prowadzi droga asfaltowa, jest jeden sklep ogólnospożywczy. Godne obejrzenia są zabytkowe zabudowania, głęboki wąwóz (jar)wiekowe, dorodne nawet 150 letnie drzewa, głazy narzutowe ,największy o obwodzie13 m.

,,Wieś ta usytuowana w przełomie rzeki Łeby należy do jednej z najpiękniejszych miejscowości krajobrazowych na Kaszubach, można mieć wrażenie, że jest się w Bieszczadach lub Gorcach”. Wieś przy dobrej promocji jest dobrym miejscem do prowadzenia działalności agroturystycznej, jest to miejsce godne polecenia dla lubiących spokój, las i grzyby.