«  listopad 2018  »

Administracja

Administracja publiczna to zespół organów administracyjnych i obsługujących je urzędów, powołanych do praktycznego realizowania zadań państwa. Struktura,organizacja i kompetencje administracji publicznej są bardzo skomplikowanie, wzajemnie zależne i mało zrozumiałe dla przeciętnego obywatela a wydaje się że nieraz i dla reprezentujących je urzędników. Przekonujemy się o tym w chwili gdy dotyczy to spraw wykraczających poza codzienny tok życia (działalność gospodarcza , inwestycje, wszelka gospodarka gruntami ,działalność służb i inspekcji i cała gama innych zagadnień) . Nie istnieje jeden akt prawny normujący budowę całej administracji publicznej w Polsce. Każdy nowy rząd w oparciu o większość sejmową buduje lub reformuje administrację po swojemu. Sejm na wniosek rządu uchwala ustawy regulujące funkcjonowanie administracji wskazujące jednostki powołane do wykonywania określonych zadań, precyzują ich status prawny, strukturę, tryb powoływania, nadzór, zadania i kompetencje. W Polsce administracja publiczna dzieli się na:

• administrację rządową

• administrację samorządową

• administrację państwową nie podlegającą rządowi

1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej,

2. Organy Najwyższej Izby Kontroli,

3. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji,

4. Rzecznik Praw Obywatelskich,

5. Krajowa Rada Sądownictwa,

6. Organy Narodowego Banku Polskiego,

7. Centralne organy administracji podległe Sejmowi.