«  marzec 2024  »

Geneza państwa polskiego

Mapa Państwo Mieszka I

Mieszko 1Nazwa Polska wywodzi się prawdopodobnie od plemienia Polan, zamieszkującego tereny obecnej Wielkopolski, Wśród legend dotyczących powstania państwa polskiego, najbardziej popularną jest opowieść o Lechu, Czechu i Rusie. Natomiast za legendarnego założyciela dynastii piastowskiej uznawany jest Piast. Pierwszym potwierdzonym w źródłach władcą z rodu Piastów był Mieszko I .Główny ośrodek państwa Polan stanowiło Gniezno. Mieszko I był sprawnym władcą i wodzem,skutecznie poszerzał granice swojego państwa. Pod koniec jego życia Polska obejmowała obszary Wielkopolski, Kujaw, Pomorza Gdańskiego i Zachodniego, Mazowsza, Śląska, Małopolski. Mieszko w 965 r. pojął za żonę czeską księżniczkę Dobrawę, a w rok później przyjął chrzest (966). Religia chrześcijańska spełniała rolę jednoczącą plemiona które były różne pod względem kulturowym i religijnym. W dokumencie skierowanym do papieża - Dagome iudex. Mieszko opisał swój kraj, wskazał granice, oddał pod opiekę papieża swoją żonę i synów: W ten sposób ukształtowało się państwo Mieszka. Władca państwa chrześcijańskiego stawał się Bożym Pomazańcem, wzrastał jego autorytet. Atak na władcę był równocześnie atakiem na Boga.W roku 968 powołane zostało biskupstwo misyjne w Poznaniu, którego pierwszymBolesław chrobry administratorem był biskup Jordan. Biskupstwo to podległe było bezpośrednio Rzymowi.Powstała struktura i admnistracja kościelna, która była istotnym elementem administracyjnym państwa.Ułatwiało to w znacznym stopniu zarządzanie państwem, w skład którego wchodziło tak wiele plemion. Przyjęcie chrześcijaństwa pozwoliło na kontakt z zachodem.Przybyli z innych krajów z misja chrystianizacyjną kapłani, przyczynili się do rozwoju kultury i oświaty. Chrześcijaństwo wniosło wiedzę, sztukę pisania, czytania, kulturowo zbliżyło do Europy Zachodniej. Mieszko zmarł w 992 roku, pozostawiając trzech synów, tron objął jedyny syn z małżeństwa z Dobrawą – Bolesław, który wypędził z kraju młodszych braci. Bolesław zwany Chrobry był pierwszym koronowanym królem Polski (1025 ) z dynastii Piastów. Nazwa Polska zaczęła być używana w odniesieniu do całego państwa w XI wieku. Słowo rzeczpospolita oznacza rzecz publiczną (wspólną dla wszystkich) lub republikę i pochodzi od łacińskiego zwrotu res publica. Zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym, jedyną urzędową nazwą kraju jest Rzeczpospolita Polska, a nazwa "Polska" nie pojawia się w żadnym obecnie obowiązującym polskim akcie prawnym.
Art. 1.Konstytucji RP
Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli.

historia godła polski miecz koronacyjny królów polskich