«  wrzesień 2020  »

Nasze wsparcie dla radnego Kazimierza Budnika w jego staraniach o modernizację drogi w Zelewie.

Droga ZelewoNa każdym szczeblu  trwają obecnie prace nad budżetem, planuje się określone inwestycje, trwają przepychanki, co pilniejsze, co bardziej propagandowe a co po prostu jest niezbędne i po ludzku potrzebne społeczności lokalnej, potrzebne określonej wsi. Zdaniem radnego Kazimierza Budnika i naszym również w gminie Luzino bardzo pilna i niezbędna jest modernizacja drogi powiatowej Kniewo – Łebno na odcinku Zelewo – Zamostne. Droga ta zaspakaja żywotne interesy wsi Zelewo i Zielnowo. Jest to najkorzystniejsze połączenie tych wsi z Wejherowem dla mieszkańców, pogotowia ratunkowego, straży pożarnej, odbiorców mleka od rolników dostawców nawozów, paszy. Od lat mieszkańcy niszczą na tej drodze swoje pojazdy, można przypuszczać, że stan drogi ogranicza napływ nowych mieszkańców z terenu trójmiasta w ten cichy zakątek doliny rzeki Redy. Obecny stan zdegenerowania wymienionego odcinka jest bardzo wysoki, odwlekanie modernizacji może w krótkim czasie skutkować budową drogi od podstaw. Wymieniony odcinek od powstania był za wąski, wymaga poszerzenia i odnowienia nawierzchni. Istnieje porozumienie, między powiatem i gminami o wspólnym finansowaniu remontów dróg powiatowych. Na wniosek radnego Kazimierza Budnika zadanie to zostało wpisane do wykazu zadań inwestycyjnych gminy Luzino w roku 2014 i zatwierdzone przez Radę. Istnieje, zatem podstawa do ujęcia tego zadania w wykazie zadań inwestycyjnych powiatu na rok 2014 pod tytułem Modernizacja drogi powiatowej Kniewo – Łebno na odcinku Zelewo – Granica gminy Wejherowo. Radny wystosował pisemny wniosek do zarządu powiatu, uzyskał obietnicę poparcia dla inicjatywy radnych Rady Powiatu z terenu Gminy Luzino. Radny Kazimierz Budnik jest członkiem zarządu Stowarzyszenia Samorządność a temat jest niezwykle istotny, dlatego również włączamy się w proces popierania inicjatywy i zdobywania wszelkiego dostępnego poparcia. Wystosowaliśmy wniosek do starosty, oraz wystąpiliśmy z pismem do Pan posła Jerzego Budnika o poparcie inicjatywy na szczeblu powiatu. Aby nasze działania nie znikły w zaciszach gabinetów, podnieść ich wagę a ewentualne obietnice nie zostały puste , informujemy o nich opinię publiczną Gminy Luzino. O efektach będziemy informować .

Prezes Stowarzyszenia Samorządność

Wniosek radnego Kazimierza Budnika do Zarządu Powiatu Wniosek  Stowarzyszenia do starosty Józefa Reszke Wniosek Stowarzyszenia  do posła Jerzego Budnika