«  wrzesień 2020  »

Jest duża szansa na przebudowę drogi w Zelewie

droga zelewoDobra wiadomość dla mieszkańców wsi Zalewo. Zarząd Powiat Wejherowskiego docenił ich starania i wyraził chęć współfinansowania przebudowy drogi od Zelewa do granicy z gminą Wejherowo. Zarząd Powiatu zarekomendował to zadanie organom gminy Luzino. Jak wiadomo drogi powiatowe są remontowane przy udziale 50% powiatu i 50% właściwej gminy. W związku z tym starosta wystosował  pismo do wójta gminy Luzino z prośbą  o ustosunkowanie się do propozycji i  jak najszybszą deklarację współfinansowania. Zarząd Powiatu informuje, że zlecił Zarządowi Drogowemu przygotowanie dokumentacji technicznej  do realizacji powyższego zadania. Wszystko teraz zależy od władz gminy Luzino. My ze swej strony nadal będziemy wspierać radnego Kazimierza Budnika i  mieszkańców w doprowadzeniu do zrealizowania tego projektu. W tej sprawie złożyliśmy wnioski do władz gminy z apelem o jak najszybsze  podpisanie porozumienia ze starostą. Mamy nadzieją, że zbiorowy i  solidarny głos mieszkańców Zelewa zostanie  wysłuchany.

Prezes Stowarzyszenia Samorządność

odpowiedz starosty